Áder: K susedom sa staviame priateľsky a ctíme si ich, od nich očakávame to isté

02.05.2012 Celý región

Budapešť 2. mája (TASR) – K ľudu susedných krajín a spolu s nimi ku spojencom v rámci Európskej únie a Severoatlantickej aliancie sa Maďarsko stavia priateľsky a ctí si ich, čo však znamená, že očakáva rovnakú úctu a priateľstvo. Vyhlásil to dnes v prejave novozvolený maďarský prezident János Áder.

Pred poslancami po zvolení zdôraznil, že je potrebné priznať si a napraviť doterajšie omyly a treba sa poučiť z chýb. Vyhlásil, že bude bojovať proti nespravodlivosti v spoločnosti a proti dvojakému metru. Zdôraznil, že bude presadzovať maďarské záujmy a maďarské hodnoty.

Vyzdvihol nutnosť vnútorného pokoja a jednoty maďarského národa, pričom podotkol, že za osud a dobré meno Maďarska nesú zodpovednosť vládne i opozičné strany. Ako poznamenal, Maďarsko musí nájsť svoje vlastné odpovede na výzvy 21. storočia. Podľa jeho slov sú podmienky na to, aby budúcnosť krajiny bola položená na nových základoch.

Áder v 20-minútovom prejave obhajoval novú ústavu, ktorú označil za „silný a legitímny základ spoločných hodnôt Maďarov“. Najmladšia ústava v Európe je podľa neho míľnikom v ústavnom tisícročnom vývoji maďarského štátu. „Som presvedčený, že nová ústava určuje správny smer a rámec k tomu, aby sme ako politický národ vždy našli správne riešenia na základné otázky a výzvy 21. storočia,“ dodal.

Príslušníkom národnostných menšín v Maďarsku odkázal, že „zachovávanie ich identity je činnosťou, ktorá posilňuje ich maďarstvo“.

„Cítiac povinnosť zodpovednosti za jednotu národa, Maďarom, ktorí žijú v susedných, alebo vo vzdialených krajinách, odkazujem, že oceňujeme ich individuálne výkony a aj výkony v rámci ich spoločenstiev. Maďarsku nebude nikdy ľahostajný ich osud,“ povedal Áder.

Za prezidenta ho dnes zvolili poslanci Národného zhromaždenia v tajnom hlasovaní. Za europoslanca, ktorého nominoval vládny blok Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) na základe odporúčania premiéra Viktora Orbána, hlasovalo v prvom kole 262 poslancov vládnych strán v 386-člennom parlamente.
 

Vyberte región